Thuis

Geschiedenis

Cultuur

Natuur

Dieren

Vervoer

Vuurtorens
Ooit gehoord van 'Brandaris'? Het is de vuurtoren die op Terschelling staat. Deze vuurtoren is de oudste van Nederland. De meeste vuurtorens hebben een naam omdat ze voor zeelieden en kustbewoners van levensbelang zijn. Het is alsof de toren een goede bekende van ze is.
Boven op de vuurtorens staat een krachtige lamp in een glazen huis. Dat glazen huis wordt 'lantaarn' of 'lichthuis' genoemd. De lamp begint 's avonds als het donker wordt te branden. In een vuurtoren zit niet zomaar een lamp, deze lamp is heel krachtig en soms wel 30 zeemijlen verderop te zien (1 zeemijl is 1852 meter). De mensen op de schepen herkennen het licht van de verschillende vuurtorens en weten daardoor in welke richting ze moeten varen.
Vanaf een centrale plek in het Waddengebied zijn op een heldere nacht vaak alle vuurtorens met het blote oog te zien. Tegenwoordig kunnen boten ook zonder de vuurtorens hun weg vinden op zee, maar in noodgevallen zijn ze onmisbaar. Daarom zijn een aantal van de vuurtorens dag en nacht bemand door een vuurtorenwachter.

 

Maak een kijkkaart! Maak een muziekkaart!